Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Halk Eğitim Merkezlerinde Veriliyor Mu Şartları Nelerdir?

Direksiyon eğitmeni sertifikası halk eğitim merkezi kursları aracılığı ile alınması mümkündür. Sürücü kurslarında eğitmen olarak çalışmak isteyen kişilerin almak zorunda oldukları zorunlu bir belge / sertifikadır. Direksiyon eğitmeni olmak için gerekli şartları taşıyan herkes bu eğitimlere katılma ve başarılı olunması halinde sertifika alma hakkına sahiptir. Direksiyon eğitmeni sertifikası halk eğitim merkezlerinden nasıl alınır? Başvuru süreci, eğitim içerikleri ve süresi ile bu konuda talep edilen ücretlere değinmeden önce dilerseniz direksiyon eğitmeni olabilme şartlarına değinelim.
Direksiyon Eğitmeni Olabilme Şartları
Direksiyon eğitmeni olabilme şartlarına özellikle değinmek istememizin ayrıca bir nedeni vardır. Bu konuda dijital ortamda gerçeği yansıtmayan, eksik veya yetersiz birçok bilgi vardır. Ayrıca hukukçu olmam nedeniyle tam ve doğru verileri ilgili yönetmelik ve kanun maddelerini inceleyerek buradan edinmiş olduğum bilgiler doğrultusunda vermeyi uygun görüyorum. Mevcut ve güncel yasa ve yönetmeliklerde yer alan direksiyon eğitmeni olabilme şartlarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz. Bu şartlar genel olup, direksiyon eğitmeni sertifikası halk eğitim merkezlerinden alınmak istenmesi halinde de geçerlidir.
Eğitim Şartı
Direksiyon eğitmeni olabilmek için en az ortaöğretim mezunu olmak gerekir. İnternet ortamında direksiyon eğitmeni olabilmek için lise hatta üniversite mezunu olmak gerektiği gibi yönünde yanlış bilgilendirmeler mevcuttur. 09.07.2024 tarihli “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motoru Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile bu kural değiştirilmiş olup, artık direksiyon eğitmeni olabilmek için ortaöğretim mezunu olmak da yeterli olarak kabul edilmektedir.
Esasen yüksekokul mezunu olabilme şartları; Trafik ve çevre bilgisi, ilk yardım ve araç tekniği gibi derslerde eğitmenlik verecek kişiler için aranan bir şarttır. Mevcut düzenlemeler, direksiyon eğitmeni sertifikası almak için ortaöğretim mezunu olmayı yeterli kılmıştır.
Madde 27;
Eğitim personelinin görevlendirilmesinde direksiyon eğitimi dersi için en az ortaöğretim, diğer dersler için en az yüksekokul mezunu olmak üzere aşağıdaki şartlar aranır
Sabıka Kaydına (Adli Sicil Kaydı) İlişkin Şartlar
Direksiyon eğitmeni olabilme şartları arasında bir yanlış bilgilendire ise direksiyon eğitmeni sertifikalarına başvuracak kişinin adli sicil kaydı bunmaması gerektiğidir. Bu bilgi tam olarak yanlış değilse de, eksiktir. “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Kursu Yönetmeliği” veya diğer özel yasalarda direksiyon eğitmeni sertifikası almak için adli sicil kaydın konusunda bir düzenleme yoktur.
Ancak kısmen de olsa diğer sürücü kursu eğitmenleri gibi direksiyon eğitmenlerinin de bu görevleri “kamu görevi” niteliğindedir. Bu nedenle kamu görevlilerinin üstlenecekleri görevler dikkate alınarak bu konuya açıklık getirmek gerekir. Buna göre;
- Kasıtlı bir suçtan 1 yıl veya daha fazla süre ile hapis cezasına mahkum olmamak
- Affa uğramış olsa dahi dolandırıcılık, hileli iflas, uyuşturucu madde imal ve ticareti, güveni kötüye kullanma, hırsızlık gibi yüz kızartıcı suçlardan hakkında mahkumiyet kararı bulunmamak
Adli sicil / sabıka kaydı yönünde direksiyon eğitmeni olabilme şartlarını bu şekilde izah edebiliriz. Uygulamada kesin bir dil ile “sabıka kaydı bulunmaması” direksiyon eğitmeni olabilme şartları arasında sayılmıştır. Bu bilgiler gerçeği yansıtmaz. Örneğin basit yaralama veya hakaret gibi suçlardan 1 yıl ve daha az hapis cezası almış olanların direksiyon eğitmeni olabilmelerinin önünde bir engel yoktur. Buna karşın yüz kızartıcı suçlar arasında sayılan “hırsızlık suçu” nedeniyle 5 ay gibi bir kısa süreli hapis cezasına mahkum olmak ise direksiyon eğitmeni sertifikası almaya engeldir.
Diğer şartlarda olduğu gibi bu koşullar direksiyon eğitmeni sertifikası halk eğitim merkezlerinden alınmak istendiği zamanda geçerlidir.

Ehliyet Şartı
Direksiyon eğitmeni olabilme şartları arasında diğer bir önemli husus ehliyet şartıdır. Direksiyon eğitimi verecek kişinin, eğitim vermek istediği alanda en az 3 (üç) yıl süre ile ehliyet sahibi olması gerekir. Örneğin B sınıfı ehliyet alacaklar için eğitmenin en az B sınıfındaki ehliyete en az 3 yıl süre ile sahip olması gerekir.
Ehliyete ilişkin süre şartı sadece üniversitelerin “sürücü kursu eğitmenliği” bölümlerinden mezun olanlar için aranmamaktadır. Ancak kişinin sürücü kursu eğitmenliği bölümünden mezun olmuş olması dahi tek başına yeterli değildir. Yine eğitim vermek istediği sınıftaki ehliyete sahip olması gerekir.
Yaş Şartı
Mevcut yasal düzenlemelerde direksiyon eğitmeni olabilmek için her hangi bir yaş sınırlaması doğrudan getirilmemiştir. Ancak yukarıda vermiş olduğumuz bilgilerden de anlaşılacağı üzere 3 yıl süre ile ehliyet sahibi olmak gibi durumlar kısmen de olsa yaş şartı bulunduğu sonucunu doğuracaktır.
Sağlık Raporu Şartı
Yaş şartında olduğu gibi direksiyon eğitmeni olabilmek için sağlık açısından da doğrudan bir kısıtlama getirilmemiştir. Ancak bilindiği gibi belirli araçların kullanılması için kişinin önceden sürücü olur raporu şeklinde sağlık raporu alması gerekir. Burada alınan sağlık raporları direksiyon eğitmeni olabilmek içinde geçerlidir.
Trafik Cezası Almamış Olmak Şartı
Direksiyon eğitmeni sertifikası almak için halk eğitim merkezine başvurmadan bilgi sahibi olmanız gereken bir başka ve son şart ise eğitime başvuracak kişinin daha önce işlemiş olduğu trafik suçlarına ilişkindir.
Yasa veya yönetmeliklerimizde kişi hakkında daha önce kesinlikle trafik cezası tutanağı düzenlenmemiş olması gerekir yönünde bir düzenleme yoktur. Ancak 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen ihlallerden dolayı kişinin ehliyetine el konulması karşısında 5 yıl süre içerisinde ilgili direksiyon eğitmeni sertifikası alamaz. Bu süreler ehliyetin geri verilmesinden itibaren başlar.
Dilerseniz konuyu bir örnek ile açıklayalım. Örneğin alkollü araç kullanma nedeniyle ehliyetine 2 yıl el konulan kişi ehliyetin alınmış olduğu tarihten başlamak üzere 7 yıl süre ile direksiyon eğitmeni sertifikası alamaz. Bunun dışında ehliyeti herhangi bir yasal nedenden ötürü kullanımı yasaklanmış olması halinde de kişi direksiyon eğitmeni olabilme hakkını kaybetmektedir. Görüldüğü gibi direksiyon eğitmeni sertifikası halk eğitim merkezlerinden alınmak istenmesi halinde herhangi bir trafik cezası düzenlenmemiş olma şartı yer almamaktadır.
Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Halk Eğitim Kurslarına Kayıt
Direksiyon eğitmeni sertifikası halk eğitim kurslarına kayıtlar tek bir sistem üzerinden yapılmamaktadır. Her il merkezindeki hal eğitim merkezleri belirli dönemlerde bu kursları açmaktadır. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı onaylı direksiyon eğitmeni sertifikası almak isteyenler eğitimlere katılmak istedikleri halk eğitim merkezlerine ait web sitelerinden bu ilanları düzenli olarak takip etmeleri gerekir.
Bazı durumlarda halk eğitim merkezleri web sitelerinden ilan yapmaksızın müdürlüklerine ait binalarda da bu ilanları hazırladıklarından direksiyon eğitmeni sertifikası almak isteyenlerin ikamet etmiş oldukları yer halk eğitim merkezlerine bizzat müracaat ederek yüz yüze de bilgi almaları tavsiye olunur.
Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Halk Eğitim Kurslarına Kayıt Şartları
Direksiyon eğitmeni olabilme şartları dışında halk eğitim merkezlerine kayıt için fazlaca bir şart aranmamaktadır. İlgilinin öncelikle yukarıda detaylarını belirtmiş olduğumuz şartları taşıması gerekir. Bunun dışında kısmen değişiklik gösteren ancak ortalama 2.500 TL civarında olan kurs ücretini de kuruma ait banka hesabına yatırması gerekir. Kayıt sırasında ise genel olarak aşağıdaki evraklar talep edilmektedir.
- Ehliyet Fotokopisi
- Diploma
- Banka Dekontu
Direksiyon Eğitim Sertifikası Halk Eğitim Merkezleri Haricinde Alınabilir Mi?
Adayların mağdur olmamaları açısından direksiyon eğitim sertifikası halk eğitim merkezleri haricinden başka bir kurum veya kuruluştan alınır mı konusuna özellikle değinmek istiyoruz.
Öncelikle belirtmek istiyorum ki direksiyon eğitim sertifikasını vermeye yetkili kuruluş halk eğitim merkezi ve belediyelere bağlı olarak faaliyet gösteren meslek edindirme kurslarıdır. Maalesef ki ülkemizde kolay yoldan para kazanmayı seven birçok kişi vardır. Ve gerek direk eğitim sertifikası ve gerekse diğer sertifikaları e-devlet onaylı bir şekilde verdiğini iddia eden özel eğitim merkezlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır.
2025 yılı itibariyle direksiyon eğitim sertifikasını alabilmeniz için sadece iki alternatifiniz vardır. Bunlardan ilki halk eğitim merkezlerin açmış olduğu kurslar diğeri ise belediyelere bağlı meslek edindirme kurslarıdır. Bu nedenle internet ortamında, online yapıldığını iddia edildiği veya e-devlet onaylı olduğu söylenilen sertifikaların hiçbir geçerliliği yoktur. İleride herhangi bir mağduriyet yaşamamanız adına bu konuda detaylı bir inceleme yapıp, gerektiğinde direksiyon eğitim sertifikası vermeye yetkili olup olmadığı konusunda belgeleri ibraz etmesini isteyiniz.
Direksiyon Eğitim Sertifikası Halk Eğitim Merkezlerinde Ne Kadar Sürede Alınır?
Her bir halk eğitim merkezinde kısmen farklı da olsa direksiyon eğitim sertifikası için ortalama 200 saat ders öngörülmüştür. Ortalama 200 saatlik dersler günlük ders saatlerine göre 2 – 3 ay içerisinde tamamlanmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Direksiyon Eğitmeni Olabilmek İçin Hangi Sertifikalar Gerekli?
Sürücü kurslarında direksiyon eğitmeni olabilmek için alınması gereken sertifika “direksiyon eğitmeni sertifikasıdır.” Bu sertifika olmaksızın sürücü kurslarında direksiyon eğitmeni olarak çalışmanın imkanı yoktur.
Halk Eğitim’de Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Var Mı?
Direksiyon eğitim sertifikası genellikle halk eğitim merkezlerinde verilmektedir. Bunun dışında belediyelere ait meslek edindirme kurslarında da zaman zaman bu konuda eğitim mahiyetinde kurslar açılmaktadır.
Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Halk Eğitim Başvuru Şartları Nelerdir?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz direksiyon eğitmeni olabilme şartlarını taşıyan herkes halk eğitim merkezleri tarafından başlatılan eğitimlere katılabilirler. Herhangi bir şekilde şartların oluşmamasına rağmen eğitimler tamamlanmış olsa dahi; Milli Eğitim Bakanlığı veya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan kontroller sonrası ilgi adına direksiyon eğitim sertifikası düzenlenmemektedir.
Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Halk Eğitim Kurslarına Kimler Katılabilir?
Direksiyon eğitmeni sertifikası almak isteyenler, en az lise mezunu olmalı ve belirlenen ehliyet sahibi olma şartını karşılamalıdır. (3 yıl) Ayrıca, sürücü belgesine sahip olmak ve adli sicil kaydının uygun olması gerekmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi yüz kızartıcı suçlardan mahkum olmamak ve hakkında kesinleşmiş 1 yıldan fazla süreli kasıtlı bir suçtan mahkumiyet kararı bulunmaması gerekir.
Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Halk Eğitim Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvurular, halk eğitim merkezleri veya e-Devlet üzerinden yapılabilir. Gerekli belgeler arasında kimlik fotokopisi, diploma veya öğrenim belgesi ve sürücü belgesi yer alır. Başvuru sonrası kurs kontenjanına göre eğitim süreci başlar. Belirli aralıklarla açılan bu kursların kontenjan dolmadan kayıt yaptırabilmek için sık sık ikamet edilmiş olunan veya en yakın halk eğitim merkezlerine ait web siteleri kontrol edilmelidir.
Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Halk Eğitim Programında Neler Öğretilir?
Programda, temel trafik bilgisi, sürüş teknikleri, araç mekaniği, direksiyon eğitimi metodolojisi ve eğitim psikolojisi gibi konular işlenir. Katılımcılar, teorik ve uygulamalı dersler alarak hem teknik bilgiye hem de öğretme becerisine sahip olurlar. Eğitim sonunda başarılı olanlara direksiyon eğitmeni sertifikası verilir.
Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Halk Eğitim ile Alındığında Nerelerde Çalışılabilir?
Halk eğitim merkezlerinden alınan direksiyon eğitmeni sertifikasıyla sürücü kurslarında eğitmen olarak çalışmak mümkündür. Ayrıca özel sürüş eğitim merkezleri, bireysel sürüş dersleri ve bazı kurumsal eğitim programlarında görev alabilirsiniz. Sertifika, resmi ve özel eğitim kurumlarında iş imkânı sunar. Ancak bu işletme ve kurumların Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde ve kontrolünde faaliyet göstermesi gerekir. Örneğin özel direksiyon eğitmeni adı altında yapılan faaliyetler yasal olarak mümkün değildir. Ancak daha önce ehliyet sahibi olup da sürüş teknikleri hakkında bilgi sahibi olmayanların özel direksiyon eğitimi almalarında bir sakınca yoktur.
Direksiyon Eğitmeni Sertifikası Halk Eğitim Onaylı mı? Resmi Geçerliliği Var mı?
Evet, halk eğitim merkezlerinden alınan direksiyon eğitmeni sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylıdır ve resmi geçerliliğe sahiptir. Bu sertifika ile yasal olarak direksiyon eğitmenliği yapılabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi E-Devlet onaylı direksiyon eğitmeni sertifikası veren özel işletmelerin bu konuda vermiş olduğu sertifikaların geçerliliği her zaman sorgulanmalı, gerekli araştırmalar yapılmasından sonra kurslara kayıt yapılması gerekmektedir. 2025 yılı itibariyle direksiyon eğitimi vermeye yetkili kuruluşlar; Halk eğitim merkezleri ve belediyelere ait meslek edinme kurslarıdır. Bu kurumlar haricinde alınan her direksiyon eğitmeni sertifikası geçerli olduğu iddia edilse de bu gerçeği yansıtmamaktadır. Bu nedenle direksiyon eğitmeni sertifikası halk eğitim merkezlerinden alınması gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.