GENEL

KETEN TOHUMU FAYDALARI

Keten tohumu faydaları denildiğinde ilk olarak akıllara antioksidan özelliği gelmektedir. Keten tohumu özellikle kabuklarında barındırdığı “lignan asidi” ve “omega-3” yağ asidi bir alternatif tıp alanında bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca keten tohumu günümüzde ilaç sektöründe bu gün kullandığımız bir çok ilacın üretiminde önemli bir role sahiptir.

Bu yüzden keten tohumu faydalarının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. İçerisinde barındırdığı yoğun lignan asidi ve omega-3 sayesinde kanser hücrelerinin oluşumuna engel olmaktadır. Ayrıca bu asitler vücutta mevcut olan kanser hücrelerinin büyümesine engel olmaktadır. Düzenli kullanılması ile vücutta bulunan mevcut kanser hücrelerinin giderek küçülerek yok ettiği de gözlemlenmiştir. Bu durum Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü kabul görmüş ve keten tohumu kanseri önleyici besinlerden olduğu kabul edilmiştir. 

Keten tohumunun faydalarına detaylı olarak değinmeden önce keten tohumu hakkında bilgi vermek gerekmektedir. Ayrıca bu yazımızda keten tohumu nedir, keten tohumu nerede yetişir ve keten tohumu yağı faydaları konularında bilgi sahibi olmanız mümkündür. Ancak diğer şifalı bitkilerde olduğu gibi keten tohumu tüketilmesi de dikkat ve özen gerektiren bir konudur. Bu nedenle web sitemizde mevcut şifalı bitkiler kullanımı hakkında yazımızı incelemenizde fayda vardır. Ayrıca yazımız sonunda belirtilen keten tohumu yan etkilerinin detaylıca incelenmesi gerekmektedir.  

KETEN TOHUMU

Keten tohumu alternatif tıp alanında bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yukarıda da belirtildiği üzere daha çok kanser riskini azaltması ile hafızalarda yer almaktadır. Ayrıca keten tohumu kap damar hastalarına da şifa kaynağı olmaktadır. Keten tohumunun kap damar hastalıklarına iyi geldiğinin bilinmesi ile birlikte kolesterolü de düzenlediği bilinmektedir. Özellikle barındırmış olduğu lignan asidi sayesinde vücuttaki zararlı moleküllerin atılmasına yardımcı olur. Bu durum kanser riskini azalttığının kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle keten tohumunun zayıflatıcı etkisinin bulunduğunu söylemek mümkündür.

Keten Tohumu Nedir

Şifalı bitkiler alanında keten tohumu ayrı bir yere sahiptir. Şöyle ki; ilk çağlardan bu güne yetiştirilmesi yapılan ve alternatif tıp alanında kullanılan en eski şifalı bitkilerdendir. Bu nedenle keten tohumu nedir sorusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda özellikle kimya sanayinde bir çok ilacın hammaddesi olarak keten tohumu kullanılmaktadır. Bu bilgiler dikkate alındığında keten tohumu faydaları oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. İlk örneklerine büyük ölçüde Hindistan’da rastlanmıştır. “Linum Usitatissium” olarak Latince karşılığı vardır. Keten bitkisi 30 cm ve 1 metre aralıklarında değişiklik gösteren bir boydadır. Ayrıca keten tohumu ortalama 5 mm ve yumurta şeklini andırmaktadır. Keten tohumu ile isim benzerliğine sahip olan kendir tohumunun karıştırılmaması önem arz etmektedir.

Keten Tohumu Nerede Yetişir

Her ne kadar keten tohumu nedir ve keten tohumu faydaları başlıklarında ilk örneklerine Hindistan’da rastlandığı belirtilmiş ise de; Günümüzde daha çok Akdeniz iklimine sahip yerlerde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir.

Keten Tohumu Besin Değerleri

Keten tohumu besin değerleri açısından oldukça zengindir. Bir çok vitamin, karbonhidrat ve yağları içerisinde barındırmaktadır. Yapmış olduğumuz araştırmalarda 100 gr keten tohumu besin değerleri aşağıdaki gibidir.

  • Protein                                 18.29 gr
  • Karbonhidrat                     28.88 gr
  • Lif                                          27.3 gr
  • Yağ                                        42.16 gr
  • Sodyum                               30 mg
  • Kolesterol                            0
  • Potasyum                            813 mg
  • C Vitamini                            0.6 mg
  • Demir                                   5.73 mg

Görüldüğü üzere keten tohumu besin değerleri oldukça fazladır. Özellikle yağ, karbonhidrat ve demir açısından oldukça zengindir. Bu nedenle bir çok farklı amaçla keten tohumu tüketildiği görülür.

KETEN TOHUMU FAYDALARI

Keten tohumu, keten tohumu nedir ve keten tohumu faydaları hakkında yukarıda vermiş olduğumuz bilgilerden sonra keten tohumu faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Keten tohumunun en belirgin ve dikkat çeken faydası antioksidan özelliğidir. Bu nedenle vücutta bulunan zararlı moleküllerin atılmasında önemli bir faydası vardır.
  • Antioksidan etkisi nedeniyle zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Tok tutucu etkisi ile obezitenin önüne geçer.
  • Keten tohumunun bir başka önemli faydası ise; Kalp damar hastalıklarında oldukça etkili olup, kolesterolün düşürülmesinde kullanılmaktadır.
  • Barındırmış olduğu omega-3 sayesinde çocukların kemik ve zihinsel gelişiminde oldukça etkilidir.
  • Düzenli ve etkili kullanıldığında antidepresan etkisi sağlamaktadır.
  •  Kan şekerinin dengelenmesinde önemli bir etkisi vardır.
  • Sindirim sistemini düzenleyerek, sindirim sisteminde oluşan enfeksiyonların giderilmesinde kullanılmaktadır.
  • Özellikle keten tohumu yağı faydalarında olduğu gibi cilde uygun bir şekilde uygulandığında nemlendirici etkisi ile cilde ferahlık vererek gözeneklerin açılmasına yol açar. Bu özelliği ile keten tohumu cilde de canlılık kazandırır.
  • Keten tohumu faydaları hakkında yukarıda verilen bilgilere ilaveten en önemli özelliği kanser hücrelerinin büyümesini önler ve düzenli kullanılması durumunda kanserli hücreleri yok eder.

KETEN TOHUMU ZAYIFLATIR MI?

Keten tohumu zayıflatır mı? Sorusu kilo problemi olduğunu düşünen bir çok kişi için araştırma konusu yapılmaktadır. Keten tohumu faydaları başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi keten tohumu oldukça etkili bir antioksidandır. Bu nedenle vücuttaki zararlı veya gereksiz moleküllerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu bilgiler ışığında keten tohumu zayıflatır mı? Sorusuna olumlu bir şekilde cevap vermek mümkündür. Ancak keten tohumunun zayıflatıcı etkisinden faydalanabilmek için düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca en büyük etkinin keten tohumu – yoğurt karışımı ile alınması halinde gerçekleşmektedir. Keten tohumu ve keten tohumu yağının tok tutucu etkisi zayıflamaya oldukça yardımcı olmaktadır. Bu nedenle keten tohumu – yoğurt karışımının aç olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Keton tohumunun içinde yoğun olarak bulunan omega-3 yağ asitleri sayesinde vücuttaki yağların yakılması sağlamaktadır. Bu yazımızda sizler için; Keten tohumu zayıflatır mı? Keten tohumu kilo verdirir mi? Keten tohumu çayı zayıflatır mı? Ve yoğurtlu keten tohumu hazırlanışı hakkında bilgiler vereceğiz. Ancak diğer şifalı bitkilerin kullanımında olduğu gibi keten tohumunun da alternatif tedavi amacı ile tüketilmesi dikkat ve özen gerektirmektedir. Bu nedenle keten tohumu kullanmadan önce şifalı bitkilerin kullanımı başlıklı yazımızı okumanızda fayda vardır.

Keten Tohumu Kilo Verdirir Mi?

Yukarıda da belirtildiği gibi keten tohumu içerisinde yoğun bir şekilde omega-3 barındırmaktadır. Omega-3 tok tutucu etkisi ile zayıflamada oldukça etkilidir. Ancak keten tohumunun zayıflatıcı etkisinden faydalanabilmek için doğru tüketilmesi gerekmektedir. Burada ön plana çıkan tüketim şekli ise keten tohumu yoğurt karışımıdır. Yoğurt ve keten tohumu zayıflama amacı ile sabahları aç karnına tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca keten tohumu yoğurt karışımında toz haline getirilmiş keten tohumu tercih edilmelidir. Diğer bir ifade ile keten tohumu tozu tercih edilmelidir. Diğer şifalı bitkilerin tüketilmesinde olduğu gibi  keten tohumunun tüketilmesi de yan etkileri gözlemlenerek yapılmalıdır. Bu konuda keten tohumu faydaları ve keten tohumu yan etkilerini belirtilen makalemizi incelemenizde fayda vardır. Biz www.sifalibitkilerim.org takipçilerine tavsiyemiz keten tohumunun öncelikle düşük dozda başlanılması ve yan etkilerinin gözlemlenerek dozun arttırılmasıdır. Örneğin zayıflamak amacıyla keten tohumu yoğurt karışımı tüketilirken öncelikle sabahları aç karnına yarım kase yoğurt içerisine yarım tatlı kaşığı keten tohumu tozu karıştırılmalıdır. Bu düz 1 ile 2 gün bu şekilde devam edilmesi ile birlikte ilerleyen günlerde 1 kase yoğurt içerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu tozu ilave edilerek devam edilebilir.

Keten Tohumu Çayı Zayıflatır Mı?

Zayıflama amacı ile keten tohumu tüketiminde ön plana çıkan bir başka karışım ise keten tohumu çayıdır. Sabahları aç karnına tüketilebileceği gibi gün içerisinde de tüketilebilir olması zayıflama amacı ile keten tohumu çayı sıkça tercih edilmektedir. Her ne kadar keten tohumu çayı da zayıflamada önemli bir yere sahip ise de; Yoğurt keten tohumu karışımının daha etkili olduğunu söylemek mümkündür. Bir çok şifalı bitkilerde olduğu gibi keten tohumu çayı da sıcak su ile etkileşime girdiğinde etkisini tamamen kaybetmese dahi büyük ölçüde etkisi azalabilmektedir. Bu nedenle keten tohumu çayı zayıflatır mı? Sorusuna olumlu cevap vermek mümkün ise de; biz www.sifalibitkelerim.org takipçilerine tavsiyemiz zayıflama amacı ile keten tohumu tüketilmesinde; Keten tohumu çayı yerine, keten tohumu yoğurt karışımını tüketmeleri yönündedir.

Yoğurtlu Keten Tohumu

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yoğurtlu keten tohumu karışımı zayıflamada oldukça etkili bir yere sahiptir. Genellikle sabah aç karnına tüketilmesi halinde gün içinde tok tutucu ve enerji verici etkisi sayesinde zayıflamanıza yardımı olacak şifalı bitkilerin başında gelmektedir. Zayıflama amacı keten tohumunun tüketilmesinde bir başka yöntem ise keten tohumu çayıdır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi keten tohumu yoğurt karışımının daha etkili olduğunu söylemek mümkündür.

KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR

Yukarıda da belirtildiği gibi keten tohumu faydaları oldukça fazladır. Ancak alternatif tıp alanında tüketilen diğer şifalı bitkilerde olduğu gibi keten tohumu tüketilmesi de oldukça önemlidir. Bu nedenle keten tohumu faydaları kadar keten tohumu nasıl tüketilir sorusu akıllara gelmektedir. Tüketilme şekli ile ne tür hastalıklar için tüketildiği fazlaca bir öneme sahip değildir. Keten tohumu nasıl tüketilir sorusuna genel olarak üç farklı şekilde cevap vermek mümkündür. Bunlar;

  1. Taze alınmış keten tohumları yaklaşık 10 – 15 dakika ılık suda (30 – 40 derece) bekletilir. Ilık sudan çıkarın keten tohumları 2 -3 saat kadar soğuk suda bekletilerek filizlenmesi sağlanır. Bu şekilde her gün aç veya tok fark etmeksizin 7 -8 adet tüketilir. Keten tohumunun etkisine göre bu doz zamanla arttırılır. Ancak diğer tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi keten tohumunda da düşük doz ile başlanarak keten tohumu yan etkilerinin gözlemlenmesi ve buna göre dozajın yeteri kadar arttırılmasında fayda vardır.
  2. Keten tohumu nasıl tüketilir sorusunun bir başka cevabı ise yoğurt ile tüketilmesidir. Bir çok yemeğe karıştırılarak tüketilmesinin yanında keten tohumundan maksimum fayda alınması için yoğurt ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bir çok aktarlarda toz halinde satın alınması mümkündür. Toz halinde alınan keten tohumu bir kase yoğurt içerisine 1 – 1,5 tatlı kaşığı keten tohumu tozu karıştırılarak tok karnına tüketilir. 1 – 1,5 yemek kaşığı keten tohumu yan etkileri gözlemlenerek 1 yemek kaşığına kadar çıkarılması mümkündür. Keten tohumunun yoğurt ile tüketilmesi halinde kabızlık gibi sindirim sistemine etkisi oldukça fazladır. Ancak keten tohumunun sindirim sisteminin düzenlenmesi amacı ile tüketilmesi halinde aç karnına tüketilmesi daha etkili olacaktır. Genellikle keten tohumunun yoğurt ile karıştırılarak tüketilmesinde toz halde bulunan keten tohumu kullanılmaktadır. Bütün halde bulunan keten tohumları evde toz hale getirilerek ise kesinlikle metal veya bakır havanda dövülmemesi gerekmektedir. Keten tohumu metal ile uzun süre temas durumunda etkisini kaybedebilmektedir.
  3. Keten tohumunun bir başka tüketilme şekli ise yemeklerde eklenerek tüketilmesidir. Çoğunlukla çorbalara karıştırılarak yenilmesi mümkündür. Ayrıca ülkemizde bazı yörelerde kek, kurabiye veya ekmeklerin üzerine keten tohumu tanecikleri serpiştirilerek tüketildiği de bilinmektedir. Keten tohumu faydaları ve keten tohumu nasıl tüketilir sorularına bu şekilde cevap vermek mümkündür.

Keten Tohumu Yağı Faydaları

Keten tohumu yağı faydaları genellikle cilt hastalarında ön plana çıkmaktadır. Daha çok cilt temizlemek için ve nemlendirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca bir çok yöremizde keten tohumu yağı salatalarda kullanılarak keten tohumu yağı faydalarından yararlanmak mümkündür. Keten tohumu yağı faydaları cilt hastalıkları ile birlikte yukarıda belirtilen tüm hastalıklara şifa kaynağı olabilmektedir. Ancak keten tohumu yağının hazırlanması oldukça dikkat gerektiren bir işlemdir. Yukarıda da belirtildiği gibi keten tohumunun ve keten tohumu yağının metal ile temasında etkisinin büyük ölçüde yitirildiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle keten tohumu yağı faydalarından maksimum şekilde yararlanmak için metal ile temas edilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

KETEN TOHUMU YAN ETKİLERİ

Diğer alternatif tıp alanında olduğu gibi şifalı bitkiler alanında da bir çok yan etki ile karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle öncelikle doktorunuza danışmakta fayda vardır. Kullanan kişilerde gözlemlenen en sık rastlanan keten tohumu yan etkileri aşağıdaki gibidir.

  • Hazımsızlık, ishal veya şişkinlik
  • Kaşıntı veya kızarıklık
  • Kusma veya bulantı
  • Nefes darlığı
  • Diğer alerjik reaksiyonlar

Yukarıda belirtilen keten tohumu yan etkileri gözlemlenen en sık etkilerdendir. Ancak daha önce de belirtildiği gibi keten tohumunun düşük dozda başlanarak keten tohumu yan etkileri gözlemlenmeli ve herhangi bir yan etkinin belirmesi halinde kullanımı kesilmelidir.

Hamileler keten tohumu kullanabilir mi?

Hamilelerin veya kronik herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin keten tohumu kullanmaları fazlaca tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle bu kişiler öncelikle hastalıkları konusunda doktorlarına danışmalarında fayda vardır.

Keten Tohumu Nerelerde Yetişir?

Keten tohumu, keten bitkisinden elde edilen bir üründür ve genellikle serin iklimlerde yetişir. En yaygın olarak yetiştiği bölgeler şunlardır:

  1. Kanada: Dünya keten tohumu üretiminde önde gelen ülkelerden biridir. Soğuk iklimi keten bitkisinin yetişmesi için idealdir.
  2. Kazakistan ve Rusya: Bu ülkelerde de keten tohumu üretimi yüksektir. Serin ve kuru iklim, keten bitkisinin yetişmesi için uygun koşullar sağlar.
  3. ABD: Kuzey Dakota gibi bazı eyaletlerde keten tohumu üretimi yapılmaktadır.
  4. Avrupa: Özellikle Fransa, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde keten tohumu tarımı yaygındır.
  5. Türkiye: Türkiye’nin bazı serin bölgelerinde, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi yüksek rakımlı ve serin iklim koşullarına sahip bölgelerde keten tohumu üretimi yapılmaktadır.

Keten tohumu, hem gıda hem de endüstriyel amaçlarla kullanılan bir ürün olduğundan, talebi dünya genelinde giderek artmaktadır.

KETEN TOHUMU FAYDALARI

Yukarıda da görüldüğü üzere keten tohumu faydaları oldukça fazladır. Ayrıca keten tohumu faydalarından en fazla yararlanmak için yukarıda keten tohumu nasıl tüketilir başlığımızda yazılanlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle keten tohumu yağı faydalarında belirtildiği gibi cilt bakımı amacı ile kullanılması halinde alerjik reaksiyonlar gözlemlenerek keten tohumunun kullanılmasına devam edilmelidir. Keten tohumu yan etkilerinde belirtilen durumların gözlemlenmesi halinde keten tohumunun kullanılması kesilmelidir.

Keten Tohumu Hangi Saatlerde Tüketilir

Keten tohumu faydaları başlıklarımızdan da belirtiğimiz gibi tokluk hissi veren bir gıdadır. Şayet zayıflamak amacıyla keten tohumu tüketilecek ise; Aç karnına tüketilmesi daha hızlı bir şeklide amaca ulaşmamıza yardımcı olacaktır. Bunun dışında keten tohumunun hangi saatler arasında tüketileceği konusunda başka bir görüş bulunmamaktadır. Günün istenildiği saatlerinde keten tohumunun tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

Keten Tohumu Faydaları

Keten Tohumu Faydaları konusunda değerli hocamız Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu‘nan da dinleyebilirsiniz. İyi seyirler dileriz.

MURAT GÜN

ALMIŞ OLDUĞUM EĞİTİMLER Hukuk Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi İş Güvenliği Kurumsal Sürdürülebilirlik Yenilenebilir Enerji Kaynakları Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Sürdürülebilir Malzeme Yönetimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu