
Birçoğumuzun pandemi hayatında tanışmış olduğu uzaktan çalışma artık giderek yaygınlaşan bir iş modeli durumuna gelmiştir. Hatta bazı sektörler için uzaktan çalışma adeta zorunluluk haline gelmiştir. Elbette ki ilk olarak günlük yaşandığımızı sürdüğümüz evimizden çalışmak kulağa hoş gelmektedir. Bu uzaktan çalışmanın en önemli avantajı olarak görülür. Ancak uzaktan çalışmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Aslında bu yeni iş modelinde var olan dezavantajları, avantaj haline getirmekte yine bizim elimizdedir. Bunun için öncelikle uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmamız gerekir.
Bizde bu yazımızda sizler için evden çalışmanın avantajları ve dezavantajları konunda bilgi ve deneyimlerimizi sizlerle paylaştık. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde uzaktan çalışmanın olumlu ve olumsuz yönleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra; Uzaktan çalışmanın kimler için uygun olduğu ve uzaktan çalışmanın dezavantajlarını nasıl avantaja çevirebileceğimiz konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz önce uzaktan çalışmanın avantajlarına değinerek yazımıza başlayalım.
Uzaktan Çalışmanın Avantajları
Bu model ile çalışmanın giderek artması bize uzaktan çalışmanın avantajlarının, dezavantajlarına nazaran daha fazla olduğunu gösterir. Sektörlere göre kısmen değişiklik gösterse de uzaktan çalışmanın uygulamada en sık rastlanılan olumlu yönleri ve avantajlarını aşağıdaki başlıklar altında özetleyebiliriz.
Zaman Tasarrufu Sağlar
Zaman tasarrufu evden çalışmanın en önemli avantajları arasında yer alır. Takdir edersiniz ki işe gidiş ve geliş birçoğumuz için ciddi zaman kayıplarına neden olur. Daha çok nüfus yoğunluğunun fazla olduğu büyük şehirlerde ev iş arası mesafenin uzunluğuna bağlı olarak da işe gidiş ve dönüş sürelerinin uzunluğundan yakınırız. Uzaktan çalışma ile bu yakınmaların önüne geçmiş oluruz.
Maliyet Masrafları Azalır
Yukarıda da belirttiğimiz işe gidiş ve geri dönüş işlemlerinde özel aracımız veya toplu taşıma araçlarını kullanmamız ayrı ayrı maliyetlerdir. Bunun dışında dışarıda yeme içme gibi maliyetlerimiz de uzaktan çalışma ile hemen hemen tamamen ortadan kalkacaktır. Maliyetlere etki eden bir diğer unsur ise iş / ofis ortamı belirli bir kılık kıyafet düzeni içerisinde olduğundan kıyafet masraflarımızın da azalması maliyet açısından uzaktan çalışmanın avantajları arasında görülür.
Esnek Çalışma Saatlerine Sahip Oluruz
Evden çalışma imkânına sahip olan her sektör için esnek çalışma saatleri uzaktan çalışmanın en önemli avantajları arasında görülür. Esnek çalışma saatleri uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları konusunda ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken bir konudur. Örneğin mesai saatleri öncesinde veya gece geç saatlerde daha fazla çalışma verimine sahip olanlar, verimliliklerinin üst seviyede olduğu bu çalışma saatlerini özgürce seçebilirler. Bununla birlikte esnek çalışma saatlerine sahip olmamız, sosyal yaşantımıza ayıracağımız zaman ile çalışma saatine ayıracağımız zaman dilimlerini ayrı ayrı ve özgür bir şekilde kendimizin seçme imkânı tanır.
İşe Odaklanma ve Verimlilik Artar
Uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları konusunda tereddüde düşülen bir başka durum ise işe odaklanma ve verimliliktir. Bu durum zaman zaman uzaktan çalışmanın dezavantajları arasında sayılsa da, bu durumu lehe çevirmek her zaman bizim elimizdedir.
Evimiz bizim özgürlüğümüzün en üst seviyede olduğu yerlerdir. İşe odaklanmamızı önleyecek objeleri ortadan kaldırarak veya daha verimli olabilecek şekilde ortamları yaratmak tamamen bizim elimizdedir. Örneğin bir takım çalışanlar sessiz sakin çalışma ortamlarında daha verimli olabilirler. Bu ortamları ise evimizde rahatça sağlama imkânına sahip oluruz.
Özel Hayatımıza Daha Faza Vakit Ayırabiliriz
Uzaktan çalışmanın avantajlarının yoğun bir şekilde gözlemlendiği bir başka konu ise özel ve sosyal hayatımızdır. Özellikle çocuklu anneler evden çalışma ile esnek çalışma saatlerini kendileri ayarlayabildiklerinden çocukları ile daha fazla vakit geçirme imkânına sahip olurlar. Bu huzur ayrıca iş verimimizi de etkileyecektir.
Elbette ki evden veya uzaktan çalışmanın avantajları sadece bunlardan ibaret değildir. İş sektörüne göre, kişinin sosyal yaşantısı, medeni durum hatta yaşına göre bu avantajlara vereceğimiz örnekler de değişiklik göstererek artabilir.
Şimdi de dilerseniz biraz da uzaktan çalışmanın dezavantajları konusuna değinelim.
Uzaktan Çalışmanın Dezavantajları
“Uzaktan Çalışmayı Nasıl Daha Verimli Hale Getirebiliriz?” başlığı altında detaylandıracağımız uygulamalar ile uzaktan çalışmanın dezavantajları tamamen ortadan kaldıracak ölçüde azaltabiliriz. Önemli olan bu dezavantajları bilerek zamanında ve gerektiğinde profesyonel destek ve eğitimler almaktır. Uygulamada sık yakınılan uzaktan çalışmanın dezavantajları ise özetle aşağıdaki gibidir.
Sosyal Yalnızlık
Uzaktan çalışmanın daha doğrusu evden çalışmanın en önemli dezavantajlarından birisidir. Kişi uzaktan çalışma ile bir çeşit sosyal izolasyona da sahip olur. İş yeri ve ofis içindeki iş arkadaşlarımız ile, iş haricinde olan etkileşimlerimiz bir çeşit sosyalleşmedir. Bu yalnızlık zaman zaman yalnızlık hissine kapılmamıza neden olabilecektir. Bu da ister istemez iş motivasyonumuzun düşmesine neden olabilir.
İletişim ve Koordinasyon Eksiklikleri
Uzaktan çalışmanın dezavantajları arasında bu durum en sık gözlenen bir eksikliktir. Ofis veya iş ortamında koordinasyonu sağlamak uzaktan çalışmaya nazaran daha kolaydır. Anlık veya beklenmedik sorunların çözümü uzaktan aşamada biraz daha zaman alabildiği gibi, bazı durumlarda çözüme ulaşmak da imkansız hale gelebilir. Özellikle ekip çalışmalarının ön planda olduğu sektörlerde bu olumsuz durum kendisini daha fazla hissedilebilir şekilde gösterir.
Motivasyon Eksikliği
Uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları arasında ortak bir şekilde sayılan bir durumdur. Bir takım çalışanlar evden çalışma ortamını daha fazla benimsemeleri nedeniyle motivasyonları yüksek olabilir. Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz sosyalleşmenin en az seviyede olması motivasyon eksikliğine neden olabilmektedir. Bu da iş verimliğine etki eden bir unsurdur.
İş ve Özel Hayat Dengesinin Kurulamaması
Yukarıda uzaktan çalışmanın avantajları başlığımızda esnek çalışmanın bir avantaj olduğunu söylemiştik. Bu esneklik ile çalışma arasında orantılı ve yeterli dengenin kurulamaması verim düşüklüğüne neden olabilir. Yine bu dengenin kurulamaması iş ve özel yaşamın birbirine karışmasına neden olabilecektir.
Uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları konusunda yukarıda vermiş olduğumuz bilgilerden de anlaşılacağı üzere farklı alanlarda olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Ancak uzaktan çalışmanın dezavantajlarını tamamen ortadan kaldırarak bu çalışma modelinin sadece avantajlarından yararlanmak da bizim elimizdedir. Bunun için yazımızın ilerleyen bölümlerinde değineceğimiz önerilerimizi dikkate almanız yeterlidir.
Evden Çalışma Kimler İçin Uygundur?
Uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları, meslek türleri başta olmak üzere kişisel özelliklere göre de farklılık gösterebilir. Ayrıca bu avantajlar ile dezavantajlar kişisel özelliklerimize bağlı olarak her kişide aynı şiddette görülmez. Peki evden çalışma veya uzaktan çalışma kimler için daha uygundur? Bu kişileri ise aşağıdaki gibi özetlememiz mümkündür.
- Disiplinli kişiler
- Motivasyonu yüksek kişiler
- Dijital pazarlamacılar
- Grafik tasarımcılar
- Yazılım geliştiriciler
- Çocuk sahibi ebeveynler
- Bakıma muhtaç yakınları olanlar
- SEO Uzmanları
- Dijital içerik üreticileri
- Webmasterlar
- Çağrı merkezi elemanları
Evden Çalışma Kimler İçin Uygun Değildir?
Yukarıda sıralamış olduğumuz çağrı merkezi elemanları, Dijital pazarlama uzmanları, SEO uzmanları veya webmasterlar genellikle uzaktan ve evden çalışmak zorunda olan kişilerdir. Bir takım kişiler, kişilik özellikleri nedeniyle veya mesleğin gerektiği koşullara göre uzaktan çalışma zorlandıkları gibi bazı durumlarda da imkansız hale gelebilmektedir. Bu kişi ve durumları ise aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
- Sosyal etkileşimine sık ihtiyaç duyan kişiler
- Saha çalışması gerektiren meslek kolları
- Yoğun ekip çalışması ile yürütülen iş sahipleri
- Yüz yüze etkileşimin zorunlu olduğu durumlar
- Motivasyonu düşük kişiler
- Meslekte tam anlamıyla bilgi ve deneyime sahip olmayan kişiler
Uzaktan Çalışmayı Nasıl Daha Verimli Hale Getirebiliriz?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları birbirini ikame edebilir niteliktedir. Alacağımız küçük önlemler sayesinde ve belirleyeceğimiz çalışma stratejileri ile uzaktan çalışmanın dezavantajları büyük ölçüde minimize edilebilir. Bu da doğal olarak uzaktan çalışmayı daha verimli hale getirecektir. Bunun için ise aşağıda sıralamış olduğumuz uygulamaları dikkate almanız, gerektiğinde uzaktan çalışmanın niteliğine göre kişisel uygulamalar geliştirmeniz gerekebilir.
Uzaktan Çalışmada Günlük Rutinlerinizi Belirleyin
Daha önce de belirttiğimiz gibi esnek çalışma saatleri uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları arasında yer alır. Bu esnekliği rutinlerimiz ile belirlediğimiz ölçüde uzaktan çalışmada başarıyı sağlarız. Örneğin günün belirli bir saatinde işe başlayıp, çalışmada verimliği olduğumuz anlarda işimize yoğunluk vermemiz, verimliliğimiz düştüğü zamanlarda ise diğer sosyal aktivitelerimize zaman ayırmamız uzaktan çalışmada verimliliğimizi arttıracaktır.
Konuyu bir örnek ile açılmak isterim. www.medyalizm.com yazarı olarak dijital pazarlama ve içerik üretiminde işe en motive olduğum saat dilimleri genellikle akşam 21:00 ile 02:00 arasıdır. Bunun haricinde yine günün 15:00 ile 18:00 saatleri arasında daha verimli çalışmaktayım. Bu nedenle çalışmaları daha çok bu saat dilimleri içinde yaparak daha fazla verim almaktayım.
Çalışma Ortamlarını Belirleyin
Her ne kadar evden çalışma veya uzaktan çalışma olarak nitelendirilse de çalışmış olduğumuz ortamlarda çalışma ortamı belirlemek iş verimimize arttıracaktır. Evden çalışmamız halinde konutumuzun her alanını veya her odasını çalışma ortamı olarak belirlememiz farkında olmasak da psikolojik bir olumsuz etki yaratır. Bu da doğal olarak çalışma verimimizi düşürür.
Molalarınızı Belirleyin
Yukarıda belirtmiş olduğumuz çalışma saatlerini kendiniz belirlediğiniz gibi bu çalışma saatleri içerisinde de belirli aralıklarla molalarınızı belirleyin. Tıpkı yüz yüze çalışmada olduğu gibi belirli aralıklarla molalar vermek iş verimimizin artmasına ve mola sonrası daha konsantre şekilde çalışmamıza imkan verecektir.
Kıyafet Seçimi
Uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları konusunda şaşıracağınız ama mutlaka uygulamanız gereken bir deneyimle sahip bilgiyi özel olarak sizlerle paylaşmak isterim. Herkes evinde eşofman veya daha yerel tabiri ile pijama dolaşmayı sever. Bu şekilde yani istirahat halinde kullandığımız kıyafetlerimiz biz farkında olmasak da iş verimimize etki eder. Oldukça rahat bu kıyafetler beynimizi daha çok istirahat modu içerisinde olduğumuza ikna eder ve çalışmak yerine dinlenmek veya iş dışında farklı aktivitelere yönelmemize zemin hazırlar.
Uzaktan Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Bizlere Neyi Gösteriyor;
Hibrit Çalışma Mı Uzaktan Çalışma Mı Yoksa Yüz Yüze Çalışma Mı?
Her ne kadar uzaktan çalışma ilk olarak daha cazip gelse de; Özellikle mesleğimiz ve çalıştığımız sektör her zaman buna izin vermeyebilir. Bu durumda uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajlarının yine sorgulandığı “Hibrit Çalışma” bizleri karşılar.
Hibrit çalışma haftanın belirli günlerinde ofiste fiziksel olarak iş yerine giderek, belirli günlerinde ise uzaktan yani evden çalışma imkanı tanıyan bir modeldir. Bu çalışma modelinde uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları daha rahat belirlenebilir ve bu konuda gerekli önlemler alınabilir. Yüz yüze veya uzaktan çalışma modellerinden her ikisine uygun bir mesleğimin / işimiz bulunması halinde en azından belirli bir süre hibrit çalışma modeli ile çalışmamız bu konudaki, evden veya uzaktan çalışmanın olumlu ve olumsuz yönlerini kestirmemiz halinde buna göre bir karar vermemiz daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle bu aşamada ilk olarak hibrit çalışma diyerek yazımıza son veriyoruz.
Uzaktan Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Konusunda Sık Sorulan Sorular
Uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları konusunda yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler haricinde bu konuda sık sorular sorulara aşağıdaki gibi yanıtlar verebiliriz.
Ofiste Çalışmanın Dezavantajları
– İşe gidiş gelişte zaman kaydı
– Yaratıcılık ve özgürlük sınırlamaları
– Esnek çalışma saatlerinden yararlanamama
– Dikkat dağıtıcı diğer unsurlar
– Trafik stresleri
– Ofis içindeki gerginlikler ve katı çalışma politikaları
– Özel yaşam ve iş yaşamı dengesinin kurulamaması
Evden Çalışmanın Avantajları
– Esnek çalışma saatleri
– Daha az maliyet
– Daha sağlıklı yaşam
– Daha az dikkat dağıtıcı unsurlar
– Zamandan tasarruf
– Artan kişisel verimlilik
– Daha konforlu çalışma ortamı
Uzaktan Çalışma Desteği Nedir?
Uzaktan çalışma desteği, çalışanın daha verimli hale getirmek adına iş veren tarafından sağlanan bir takım olanakları ifade eder. Bu olanaklar özetle;
1- Ergonomik ofis ekipmanı desteği
2- İnternet ücreti desteği
3- Elektrik desteği
4- Teknik alet desteği v.s.
Uzaktan Çalışanlara Sigorta Yapılır Mı?
Evet. Hatta Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre kişinin evden veya uzaktan çalışması fark etmeksizin sigorta yapılması zorunludur. İş verenin sadece uzaktan çalışmayı gerekçe göstererek sigorta yaptırmaması halinde iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünde takip edilen hukuki yollar geçerlidir.
Uzaktan Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Tablo Şeklinde Karşılaştırılması
Avantajlar | Dezavantajlar |
---|---|
Esnek çalışma saatleri | Sosyal izolasyon |
Ulaşım masraflarının ortadan kalkması | Ekip içi iletişim eksikliği |
İş-özel yaşam dengesinin daha kolay kurulması | Motivasyon eksikliği |
Çalışma ortamını kişiselleştirme imkânı | Evde dikkat dağınıklığı |
Farklı şehirlerden ya da ülkelerden çalışma özgürlüğü | Teknik destek sorunları |